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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/01/2015
Data da última atualização:  04/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DIAS, R. C. E.; MACHADO, A. F. de F.; MERCADANTE, A. Z.; BRAGAGNOLO, N.; BENASSI, M. de T.
Afiliação:  RAFAEL CARLOS ELOY DIAS, INSTITUTO FEDERAL CATARINENSE; ADELIA FERREIRA DE FARIA MACHADO, CTAA; ADRIANA ZERLOTTI MERCADANTE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; NEURA BRAGAGNOLO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; MARTA DE TOLEDO BENASSI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA.
Título:  Roasting process affects the profile of diterpenes in coffee.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  European Food Research & Technology, v. 239, n. 6, p 961-970, dec 2014.
ISSN:  1438-2377
DOI:  10.1007/s00217-014-2293-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There is no consensus in the literature regarding the decrease of kahweol and cafestol contents during coffee roasting, but it has been reported that these compounds can undergo dehydration under heat. Kahweol and cafestol were quantified in Arabica and Robusta coffees with different roasting degrees (2, 4, 6, 8 and 10 min at 230°C). The structures of the diterpenes and the presence of derivative compounds were determined by liquid chromatography with UV?Vis and mass spectrometry detection. In the dark roast samples, dehydro derivatives were found. The roasting process influenced the level of diterpenes in both species of coffee, but the effect as dependent on the intensity of the process. Cafestol and kahweol were degraded (general losses from 60 to 75% on a lipid basis) to dehydrocafestol and dehydrokahweol, respectively, after 8 min of process, which corresponds to the commercial roasting degree. On the other hand, the amounts of cafestol and kahweol (mg/100g of coffee) remained stable during the roasting process due to relative increase in lipid concentration.
Palavras-Chave:  Cafestol; Dehydrokahweol; Kahweol; Semente de café.
Thesagro:  Café; Coffea Arábica; Coffea Canephora.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA12474 - 1UPCAP - PP2014/1392014.00139
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1.Imagem marcado/desmarcadoMATERÓN, E. M.; GÓMEZ, F. R.; ALMEIDA, M. B.; SHIMIZU, F. M.; WONG, A.; TEODORO, K. B. R.; SILVA, F. S. R.; LIMA, M. J. A.; ANGELIM, M. K. S. C.; MELENDEZ, M. E.; PORRAS, N.; VIEIRA, P. M.; CORREA, D. S.; CARRILHO, E.; OLIVEIRA, Jr., O. N.; AZEVEDO, R. B.; GONÇALVES, D. Colorimetric Detection of SARS-CoV-2 Using Plasmonic Biosensors and Smartphones ACS Applied Materials & Interfaces, v. 14, 2022 54527–54538
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, C. M.; CARVALHO, A. C. de; SILVA, F. R. da; MELENDEZ, M. E.; LESSA, R. C.; ANDRADE, V. C. C.; KOWALSKI, L. P.; VETTORE, A. L.; CARVALHO, A. L. In vitro and in silico validation of CA3 and FHL1 downregulation in oral cancer. BMC Cancer, v. 18, p. 1-10, 2018. Article number: 193.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, A. C.; SOARES, J. C.; PASCHOALIN, R. T.; RODRIGUES, V. C.; MELENDEZ, M. E.; REIS, R. M.; CARVALHO, A. L.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA, O. N. Immunosensors containing solution blow spun fibers of poly(lactic acid) to detect p53 biomarker. Materials Science & Engineering C, v. 115, 2020. 1-10
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, J. C.; IWAKI, L. E. O.; SOARES, A. C.; RODRIGUES, V. C.; MELENDEZ, M. E.; FREGNANI, J. H. T. G.; REIS, M. R.; CARVALHO, A. L.; CORREA, D. S.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N. Immunosensor for pancreatic cancer based on electrospun nanofibers coated with carbon nanotubes or gold nanoparticles. ACS Omega, v. 2, p. 6975-6983, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, J. C.; MELENDEZ, M. E.; SOARES, A. C.; ARANTES, L. M. R. B.; RODRIGUES, V. C.; CARVALHO, A. L.; REIS, R. M.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N. Detection of HPV16 in cell lines deriving from cervical and head and neck cancer using a genosensor made with a DNA probe on a layer-by-layer matrix. Materials Chemistry Frontiers, v. 4, n. 11, 2020. 3258-3266
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, J. C.; SOARES, A. C.; RODRIGUES, V. C.; OITICICA, P. R. A.; RAYMUNDO-PEREIRA, P. A.; BOTT-NETO, J. L.; BUSCAGLIA, L. A.; CASTRO, L. D. C. de; RIBAS, L. C.; SCABINI, L.; BRAZACA, L. C.; CORREA, D. S.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA, M. C. F. de; CARVALHO, A. C. P. L. de; CARRILHO, E.; BRUNO, O. M.; MELENDEZ, M. E.; OLIVEIRA JR, O. N. Detection of a SARS-CoV-2 sequence with genosensors using data analysis based on information visualization and machine learning techniques. Materials Chemistry Frontiers, v. 5, 2021. 5658-5670
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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7.Imagem marcado/desmarcadoWIZIACK, N. K. L.; SCAPULATEMPO NETO, C.; MELENDEZ, M. E.; SANTIS, J. J. de; SOARES, A. C.; SOARES, J. C.; CORREA, D. S.; MATTOSO, L. H. C.; CARVALHO, A. L.; OLIVEIRA JR, O. N.; LEITE, F. de L. Evaluation of p53 biosensor for use in early non-invasive detection of cancer. In: BRAZILIAN MRS MEETING, 14., 2015, Rio de Janeiro. Program book... Rio de Janeiro: SBPMat, 2015. 2 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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